ТОДИЋЕВА ЦРКВА СВЕТОГ ГЕОРГИЈА У КОСТОЛЦУ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
19140
post-template-default,single,single-post,postid-19140,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ТОДИЋЕВА ЦРКВА СВЕТОГ ГЕОРГИЈА У КОСТОЛЦУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (2000)

Црква Св. Георгија у Костолцу задужбина је бродовласника Драгутина В. Тодића и његове жене Лепосаве. Подигнута је 1924. године према пројекту архитекте Пере Поповића по угледу на цркву Лазарицу, задужбину деспота Стефана Лазаревића. Налази се на узвишеном платоу познатом по имену Мали град, простору са веома дугим континуитетом од неолита, преко антике до средњег века.

Тодићева црква је једнобродна грађевина триконхалне основе сажетог типа, са осмостраном куполом на коцкастом постољу и звоником изнад западног дела. Просторно храм је подељен на олтар, наос и припрату са хором изнад које се уздиже звоник. Фасаде цркве веома су богате архитектонском и декоративном пластиком са карактеристичним мотивом византијског преплета. Декоративна пластика сконцентрисана је око прозорских отвора на фасадама, куполи и звонику, као и испод кровног венца. Фасаде цркве су хоризонтално рашчлањене са два јака кордонска венца. Испод кровног венца налази се фриз са флоралним мотивом и богато декорисане архиволте у које су смештене розете.

Црква Св. Георгија веома је богато опремљена живописом, иконописом, витражима, мобилијаром, звонима и вредним богослужбеним предметима и књигама. Живопис је радио Андреја Биценко, док су иконе на олтарској прегради и сликарство у кубету дело Милутина Михаиловића. Поред тога у храму се налазе и три покретне иконе рад Уроша Предића, а као ретку сликарску технику примењену у српским храмовима овде налазимо и витраже рађене у Француској. На северном зиду у храму налази се ктиторска композиција брачног пара Тодић са моделом цркве, а у јужном делу припрате саркофаг од белог мермера са телом ктитора и добротвора Драгутина В. Тодића. У порти цркве налази се Вила капетана Тодића из 1923. године и Спомен костурница браниоцима Костолца 1914-1915. године.

 

 

Локација културног добра


No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.