У СПОМЕН НА ВЕЛИКИ РАТ
post-template-default,single,single-post,postid-20679,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7,elementor-page elementor-page-20679

Анита Марковић У СПОМЕН НА ВЕЛИКИ РАТ Смедерево 2014   Издавач: Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево Тираж: 350 Формат: 20 cm Број страна: 122 стр. Писмо: ћирилица Повез: мек, броширан ISBN 978-86-84241-05-6 У години када се обележава један век од почетка Првог светског рата, Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево издао је први преглед свих двадесет и осам меморијала подигнутих у спомен на Велики рат који се налазе на територији Града Смедерева. Аутор књиге је Анита Марковић, историчар уметности у Регионалном заводу за заштиту споменика културе Смедерево, где се у оквиру основне делатности бави и обрадом меморијала. Она је у овој књизи на једном месту сабрала и обрадила сва спомен обележја подигнута у спомен на жртве из Смедерева и околине пале у оба балканска и Првом светском рату. Највише пажње посветила је споменицима у Смедереву, Сараорцима, Малом Орашју, Врбовцу и Суводолу, док су остала обележја дата кроз попис имена и презимена палих ратника. Књигу је ауторка посветила сенима палих ратника и завршила речима некадашњег врбовачког учитеља Миливоја Лазаревића са освећења спомен цркве у Врбовцу 1939. године: „Деца питомог смедеревског краја и села Врбовац гинула су бранећи Београд, Шабац, Ваљево, Дрину, а дивови Шумадије и других крајева Србије падали су бранећи Смедерево, Врбовац, капију подунавске Србије. Бранила се отаџбина, слобода. Падали су Шумадинци свесно. Овај споменик ће бити сада и у будућности опомена свима да је заборав највећи непријатељ и грех и да су отаџбина и жртве за њу светиња над светињом.“