УТВРЂЕЊА У СРБИЈИ
post-template-default,single,single-post,postid-20683,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7,elementor-page elementor-page-20683

УТВРЂЕЊА У СРБИЈИ

др Марко Поповић, Гордана Симић УТВРЂЕЊА У СРБИЈИ Смедерево 2003 Издавач: Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево Тираж: 3000 Формат: 28 cm Број страна: 56 страна Писмо: ћирилица Повез: мек, броширан ISBN 86-84241-01-0   Ово двојезично, српско-енглеско издање објављено је под покровитељством Министарства културе и медија Републике Србије у склопу обележавања манифестације Дани европске баштине 2003. године. Настало је као резултат сарадње са Републичким заводом за заштиту споменика културе, Покрајинским заводом из Новог Сада, као и заводима у Краљеву, Нишу и Ваљеву и Народним музејом у Крушевцу. Дани европске баштине су манифестација која је установљена 1991. године на иницијативу Савета Европе, а у Србији је под покровитељством Министарства културе први пут обележена 2003. године. Са заједничком темом „Тврђаве“ те године је у Смедереву организована централна манифестација и тим поводом је Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево објавио ову публикацију. У књизи су аутори др Марко Поповић, археолог и Гордана Симић, архитекта дали своје приказе за двадесет и једно средњевековно утврђење у Србији: тврђаву Рас, Звечан, Ново брдо, Маглич, Крушевац, Сталаћ, Марково кале код Врања, Хисар у Прокупљу, Голубачку, Београдску и Смедеревску тврђаву, Вршачки замак, Бач, тврђаву у Раму и Фетислам у Кладову, Шабачку, Ужичку, Нишку и Петроварадинску тврђаву, као и два манастирска утврђења Раваницу и Ресаву.