УВИД У КУЛТУРНО-ИСТОРИЈСКУ БАШТИНУ ОПШТИНЕ ЖАБАРИ

Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево је током јула месеца текуће године спровео теренскa истраживањa културно-историјског наслеђа на територији општине Жабари, с посебним освртом на меморијале из Првог и Другог светског рата.

Територија општине Жабари заузима простор од 264 km2 и једна је од најмањих општина Браничевског управног округа. Смештена је у средишњем делу доњег Поморавља и осим Жабара које је општинско место, обухвата још четрнаест насеља: Александровац, Брзоходе, Витежево, Влашки До, Кочетин, Миријево, Ореовицу, Полатну, Породин, Свињарево, Сибницу, Симићево, Тићевац и Четереже.

У спомен на ратнике пале у ратовима 1912-1918 и 1941-1945 године подигнуто је више спомен обележја, али је на жалост већина данас потпуно занемарена и у лошем стању.