УВИД У КУЛТУРНО-ИСТОРИЈСКУ БАШТИНУ ОПШТИНЕ МАЛО ЦРНИЋЕ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
20334
post-template-default,single,single-post,postid-20334,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

УВИД У КУЛТУРНО-ИСТОРИЈСКУ БАШТИНУ ОПШТИНЕ МАЛО ЦРНИЋЕ

Током марта месеца текуће године, Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево спровео је теренскa истраживањa на простору општине Мало Црниће у циљу бележења материјалних трагова значајних за прошлост и културу овог краја.

Територија општине Мало Црниће заузима простор од 271 km2 и спада у неразвијене општине Браничевског управног округа. Простире се претежно у равници Стиг, односно долини реке Млаве, с тим да се у атару насеља Калиште у Млаву улива и њена највећа десна притока Витовница.

Мало Црниће је седиште општине која покрива деветнаест насеља, од којих се Салаковац, Батуша, Калиште, Кула, Топоница, Кобиље и Мало Градиште помињу још у Браничевском дефтеру из 1467. године, док се Мало и Велико Црниће називају Горње и Доње Црниће.

Два археолошка налазишта Римско утврђење Калиште и Остаци манастира Брадаче у Кули сведоче о сачуваним траговима далеке прошлости и животу на овом простору. Црква Заова која је током своје историје више пута рушена и обнављана, везује се за легенду о девојци Јелици која је опевана у народној песми „Бог никоме дужан не остаје“. Према легенди цркву су подигли браћа Радул и Павле Радић у XIV веку.

Захваљујући обављеном теренском истраживању на територији општине Мало Црниће забележен је значајан број објеката народног градитељства, индустријских и сакралних објеката, старих надгробних споменика и меморијала из Првог и Другог светског рата.

29.3.2017.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.