ВАЉАВИЦА У КРАЈУ ЗВАНОМ ЉЕШТАР У АТАРУ СЕЛА БИСТРИЦЕ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
18818
post-template-default,single,single-post,postid-18818,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,no_animation_on_touch,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ВАЉАВИЦА У КРАЈУ ЗВАНОМ ЉЕШТАР У АТАРУ СЕЛА БИСТРИЦЕ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1982)

У атару села Бистрица, мало изван самог насеља, у крају званом Љештар налази се ваљавица Томашевића. Подигнута је највероватније крајем XIX века и служила за обраду, ваљање сукна.

Ваљавица је полубрвнара, правоугаоне основе, димензија 7,70х4,30 м. Делимично је зидана ломљеним каменом и речним облуцима и малтерисана блатним малтером, а делимично је од дрвених талпи. Кров је на две воде. Кровни покривач је ћерамида над зиданим делом, а над другим делом је бибер цреп.

За разлику од других воденица и ваљавица у Бистрици које се налазе у самом насељу и имају једну просторију, ова ваљавица има две просторије. У једној се становало у време рада на обради сукна, а у другој се налазе ступе за обраду материјала. Овај други део је од дрвених талпи. У њему се налази казан за грејање воде, сандук, ступе и маљеви. Маљеви су системом полуга повезани са спољашњим великим дрвеним точком. Доток воде из јаза у коме је вода била на висини од око 3 м у односу на точак, регулисан је изнутра једном полугом на чијем се крају налази лопатица, којом се отвара и затвара вода.

Ваљавица је осамдесетих година санирана средствима Републике Србије, али је данас поново запуштена.

 

 

Локација културног добра


No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.