ВИЛА КЛЕФИШ (ЗГРАДА У УЛИЦИ МИЛОША ВЕЛИКОГ БР. 79) У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
19280
post-template-default,single,single-post,postid-19280,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ВИЛА КЛЕФИШ (ЗГРАДА У УЛИЦИ МИЛОША ВЕЛИКОГ БР. 79) У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1997)

Породична вила Тонија Клефиша, немачког индустријалца и једног од оснивача кланичне и месно прерађивачке индустрије у Великој Плани, подигнута је 1922. године у самом центру града, у улици Милоша Великог. У односу на данашњу правилну регулациону линију улице, објекат је повучен у дубину парцеле и има развијену основу са централним распоредом просторија, засновану на принципу пуне симетрије.

Вила је изведена у масивном конструктивном систему са јаким носећим зидовима од опеке старог формата. Међуспратна конструкција је дрвена, кров има сложену основу и карактеристичну мансардну форму. Састоји се од подрума, приземља, спрата и таванског простора. У просторном смислу, објекат се одликује лепо развијеним масама и кубусима врло складних пропорција, како међусобно један према другом, тако и сваки појединачно према архитектонском корпусу здања у целини. Фасаде објекта су уравнотежених, мирних површина, харморичних пропорција са добрим ритмом распореда фасадних отвора који је проистекао из фукционално-организационе шеме основа приземља и спрата. На фасадама нема орнаменталне пластике. Подела фасада по хоризонтали је наглашена подеоним и кровним венцем који је богато профилисан. У ликовно обликовном смислу, архитектура овог здања је заснована на варијацији постулата пост академизма са приметним утицајем принципа ране модерне и елемената немачког форклорног градитељства.

Овај споменик културе, поред изразитих инжењерско-архитектонских вредности, има крупан историјски значај и посебно место у урбаној генези Велике Плане.

 

 

Локација културног добра


No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.