ВИЛА МИТИНАЦ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
19320
post-template-default,single,single-post,postid-19320,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ВИЛА МИТИНАЦ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (2005)

Вила Митинац налази се на Плавинцу, на падини изнад десне обале Дунава, поред пута за Београд. Саградио ју је 1900. године смедеревски трговац Димитрије – Мита Стефановић као породичну кућу за одмор у природном окружењу винограда и воћњака.

Вила је подигнута на падини, услед чега је једним делом приземље укопано. Правоугаоне је основе са приземљем и спратом. Више пута је претрпела измене, али без битног нарушавања изгледа. Године 1925. дограђен је велики дрвени трем уз источни зид, као и једно мање стамбено крило уз северни зид. У приземљу су ходник, кухиња, купатило и дневна соба, а на спрату су салон, већа спаваћа и три мање собе. Главна фасада зграде симетрично је решена, тако да је у приземљу у централном делу улазни трем са великим лучним отвором, а са обе стране улаза налази се по један лучно засведен прозор. На спрату су троја двокрилна врата са наглашеним лучним завршецима и балкон са оградом од кованог гвожђа.

Разноврсност декоративних архитектонских елемената, посебно колористички нијансирана фасадна декорација у малтеру и дрвени елементи који украшавају кровни венац и трем по угледу на швајцарске виле издвајају је од осталих кућа за одмор у овом крају. Као вероватан узор за изглед ове виле био је Летњиковац краља Александра Обреновића који се налази недалеко од овог објекта.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.