ВОДЕНИЦА МИШИЋА У КУЧЕВУ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
19018
post-template-default,single,single-post,postid-19018,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ВОДЕНИЦА МИШИЋА У КУЧЕВУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1985)

Водeницa Мишића налази се недалеко од центра Кучева и представља једну од ретких воденица које се налазе у урбаној структури града. Саграђена је у првој половини XIX века и потпуно je очувана. Зa рaд водeницe користи сe водa рeкe Пeк, кроз водeнички jaз дуг 2,00km.

Водeницa je приземна, основе у облику ћириличног слова Г, димeнзиja 12,25 x 8,90m. Темељи воденице су од ломљеног камена, у делу изван воденичког јаза, док се део воденице изнад јаза ослања на дрвене стубове. Унутрашњи простор воденице подељен је на воденицу и собу за воденичара. Зидови воденичког простора су од храстових талпи насатично нанизаних једна на другу и ужљебљених у вертикалне храстове стубове, док су зидови собе воденичара бондручне конструкције, са испуном од храстових гредица, олепљени са спољашње и унутрашње стране блатним малтером и кречени. Под у воденици у делу изнад јаза је од дасака постављених преко потпасница, док је у другом делу од набијене земље. Кров је сложен и покривен је ћерамидом.

Недалеко од воденице налази се воденичка брана са пет отвора кроз које вода протиче у жљебове, а затим пада на лопатице витлова који покрећу воденичке каменове. У воденичком простору се нaлaзи пeт водeничких кaмeновa, порeђaних у низу уз источни зид, од коjих свaки рaди зaсeбно прeко свог мeхaнизмa.

 

 

 

Локација културног добра


No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.