ВОДЕНИЦА МИРОСЛАВА СТАНИМИРОВИЋА У ЦРЉЕНЦУ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
19070
post-template-default,single,single-post,postid-19070,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ВОДЕНИЦА МИРОСЛАВА СТАНИМИРОВИЋА У ЦРЉЕНЦУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1997)

У атару села Црљенац, на потезу Селиште, налази се воденица у народу позната као „Јосина воденица“. Подигнута је крајем XIX века и за свој рад користи воду са реке Витовнице, која је воденичким јазом доведена до бране. Правоугаоне је основе, димензија 15×5,2 м. Темељи су зидани од камена у сухозиду, а на њих належе храстова греда темељача. Зидови су бонручне конструкције са испуном од храстових талпи, које су учепљене у ступце и учвршћене косницима.  Воденица је споља олепљена блатним малтером и окречена у бело. Кров је четвороводни, покривен ћерамидом.

Унутрашњост је подељена на два дела – воденицу и воденичку собу. У воденици су три воденичка камена постављена у низу и раде по принципу хоризонталног воденичког кола.

Недалеко од воденице је потес Главица познат по случајним археолошким налазима и старом гробљу на коме је очуван велики број старих надгробних споменика.

 

 

 

Локација културног добра


No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.