ВОДЕНИЦА ЂОРЂЕВИЋ ВИТОМИРА У ТУРИЈИ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
19016
post-template-default,single,single-post,postid-19016,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,no_animation_on_touch,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ВОДЕНИЦА ЂОРЂЕВИЋ ВИТОМИРА У ТУРИЈИ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1992)

У крају званом „Деоница“ недалеко од центра села налази се водeницa Ђорђевић Витомира. На овој локацији се налази од половине XIX века. У селу је позната као „Трујачка воденица“, по фамилији Трујића, који су дуго били њени власници. За свој рад користила је воду са реке Дајше, чије је ушће у реку Пек недалеко од воденице.

Водeницa je приземна, прaвоугaоне основе, димeнзиja 9,40 x 4,00m. Унутрашњи простор воденице подељен је на воденицу и собу за воденичара. Зидови воденичког простора изведени су у бондручној конструкцији, са испуном од чамових дасака, док су зидови собе за воденичара зидани опеком старог формата. Под у воденици је од дасака  постављених преко потпасница, док је у соби воденичара од набијене земље. Спољашња и унутрашња површина зидова собе воденичара је малтерисана и кречена. Кров је четвороводан и покривен је бибер црепом. У воденичком простору налазе се двa водeничкa кaмeнa, који су радили по принципу вертикалног воденичког кола.

Воденица је комплетно реновирана 1934. године и њен данашњи изглед је из тог периода. Садашњи власник и ортаци већ дужи низ година не користе воденицу, па је јаз замуљен, а воденица урасла у коров.

 

 

Локација културног добра


No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.