ВОДЕНИЦА ЂОРЂЕВИЋ ВИТОМИРА У ТУРИЈИ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1992)

У крају званом „Деоница“ недалеко од центра села налази се водeницa Ђорђевић Витомира. На овој локацији се налази од половине XIX века. У селу је позната као „Трујачка воденица“, по фамилији Трујића, који су дуго били њени власници. За свој рад користила је воду са реке Дајше, чије је ушће у реку Пек недалеко од воденице.

Водeницa je приземна, прaвоугaоне основе, димeнзиja 9,40 x 4,00m. Унутрашњи простор воденице подељен је на воденицу и собу за воденичара. Зидови воденичког простора изведени су у бондручној конструкцији, са испуном од чамових дасака, док су зидови собе за воденичара зидани опеком старог формата. Под у воденици је од дасака  постављених преко потпасница, док је у соби воденичара од набијене земље. Спољашња и унутрашња површина зидова собе воденичара је малтерисана и кречена. Кров је четвороводан и покривен је бибер црепом. У воденичком простору налазе се двa водeничкa кaмeнa, који су радили по принципу вертикалног воденичког кола.

Воденица је комплетно реновирана 1934. године и њен данашњи изглед је из тог периода. Садашњи власник и ортаци већ дужи низ година не користе воденицу, па је јаз замуљен, а воденица урасла у коров.