ЗАВРШЕНА ЈЕ ЧЕТВРТА ФАЗА АРХЕОЛОШКИХ ИСТРАЖИВАЊА И ДРУГА ФАЗА ОБНОВЕ ТВРЂАВЕ РАМ

Средином новембра 2018. године завршена је четврта фаза археолошких истраживања и друга фаза обнове тврђаве Рам, која се налази на обали Дунава, недалеко од Великог Градишта. Радове на обнови Рамске тврђаве изводила је турска фирма ABMA Restaurasion уз конзерваторски надзор Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево, а финансијска средства обезбедила је Турска агенција за међународни развој и сарадњу (ТИКА). Овогодишња сезона истраживачких и конзерваторско-рестаураторских радова трајала је девет месеци, уз ангажовање великог броја стручњака, мајстора и физичких радника из Републике Србије и Републике Турске.

Сагледавајући сва доступна сазнања и висок степен очуваности тврђаве Рам Пројектом обнове, који је израдила пројектантска кућа ANB Mimarlik Musavirlik Insaat ve Ticaret LTD. Sti. из Анкаре, предвиђено је да се изврши комплетна обнова и рестаурација свих пет кула и пет бедема, осим куле 2, за коју је због знатних оштећења и непостојања података, планирана делимична реконструкција до нивоа шетних стаза. Највећим делом су током 2018. године завршени планирани радови на кулама и бедемима, са реконструкцијом свих топовских отвора, камених степеништа, потерни, зубаца и парапета, као и поплочавањем шетних стаза. Најобимнији и најсложенији радови су били на кули 1 (донжон кула) због решавања статичких проблема, сложеног система главног улаза у тврђаву са две капије и машикулом, сплета камених степеница и пролаза, великог броја топовских отвора и огњишта, као и саме величине. Преостала је финализација појединих делова кула и бедема, као и радови на спољашњем бедему, партерном уређењу и опремању унутрашњег простора тврђаве и њеног окружења. За рестаурацију Рамске тврђаве коришћен је исти материјал као и за њену изградњу –  камен из локалног каменолома,  опека старог формата која је наменски прављена и кречни малтер.

Упоредо са радовима на обнови настављена су археолошка ископавања и истраживања унутрашњег простора Рамске тврђаве, простора између главног и спољашњег бедема и сувог рова, која од 2015. године изводи Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево средствима Министарства културе и информисања, уз финансијску помоћ коју је ове године као и за обнову Тврђаве обезбедила ТИКА. Археолошка ископавања и истраживања највећим делом била су сконцентрисана на унутрашњи простор Тврђаве. Истраживањима је обухваћена површина од готово 1800m2. Утврђена је сложена стратиграфија локалитета, са најмање 12 издвојених културних слојева од којих пет припада предосманском периоду. Истраживањем је осим кружног објекта, који је већ био видљив, откривен и велики број  зиданих конструкција унутар утврђења рађених од камена са јаким кречним малтером или у комбинацији камена зиданог у сухозиду са бондручним конструкцијама и са великим бројем пећи зиданих од опеке. Прикупљена је и примарно обрађена велика количина покретног археолошког материјала (грнчарија, метални и стаклени предмети, пушке, камена и гвоздена ђулад, фрагменти стаклених бомби, два људска скелета и животињске кости). Резултати археолошких истраживања су важни за будућу презентацију и партерно уређење унутрашњости Тврђаве и њеног непосредног окружења, као и за склапање потпуније слике о прошлости и хронологији самог утврђења, животу војне посаде, али и околног насеља.

Планирано је да се радови наставе и заврше 2019. године.