ЗАВРШЕНА ЈЕ ТРЕЋА ФАЗА РАДОВА НА ЦРКВИ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ОРЕОВИЦИ

Радови на санацији цркве Успења пресвете Богородице у Ореовици настављени су у септембру месецу 2017. године реализацијом треће фазе радова, у свему према „Пројекту санације цркве Успења пресвете Богородице у Ореовици“ који је израдио Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево 2012. године.

Након замене кровног покривача 2015. године и замене шашовца на своду, трему и стрехи цркве, као и санације олтарске преграде у 2016. години, у овој години су изведени радови на санацији постојећег пода у цркви и на тротоару, заменом постојећих опека старог формата новим опекама истог типа. Пре постављања новог пода изведена је и заштита свих видних дрвених површина хемијским средствима против труљења и инсеката и за импрегнацију грађе.

Сви радови на овом споменику културе изведени су под конзерваторским надзором Регионалног завода, а средства за извођење треће фазе санационих радова Црквеној општини Ореовица је определила Управа за сарадњу са црквама и верским заједницама.

В.М.