ЗАВРШЕНА ЈЕ ПРВА ФАЗА ОБНОВЕ И ТРЕЋА ФАЗА АРХЕОЛОШКИХ ИСТРАЖИВАЊА РАМСКЕ ТВРЂАВЕ

У Рамској тврђави је након шест месеци интензивних радова средином новембра 2017. године завршена трећа фаза археолошких истраживања и прва фаза обнове овог утврђења на обали Дунава. Овогодишња сезона истраживачких и конзерваторско-рестаураторских радова била је дуготрајна и веома интензивна, уз ангажовање великог броја стручњака, мајстора и физичких радника из Републике Србије и Турске Републике.

Рестаурација тврђаве претежно је обухватила радове на обнови три куле и четири зидна платна. Кула 1 обезбеђена је дрвеном скелом споља и изнутра што је омогућило безбедан улаз у тврђаву и њено коришћење током извођења радова. Највећи обим радова захтевала је кула 2 која је била разрушена до темеља и која је ове године делимично обновљена. Поред санације делова темеља, кула је заједно са топовским отворима озидана до свода. Обновљене су куле 4 и 5 са зупцима и парапетима, а извршена је и потпуна обнова четири зидна платна са зупцима и парапетима. За рестаурацију Рамске тврђаве коришћен је исти материјал као и за њену изградњу –  камен из локалног каменолома,  опека старог формата која је наменски прављена и кречни малтер. Радове на обнови Рамске тврђаве изводила је турска фирма „ABMA Restaurasion“ уз конзерваторски надзор Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево, а према „Пројекту обнове Тврђаве Рам“ који је израдила пројектантска кућа ANB Mimarlik Musavirlik Insaat ve Ticaret LTD. Sti. из Анкаре.Финансијска средства обезбедила је Турска агенција за међународни развој и сарадњу (ТИКА).

Упоредо са радовима на обнови настављена су археолошка ископавања и истраживања унутрашњег простора Рамске тврђаве и простора између главног и спољашњег бедема, која од 2015. године изводи Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево средствима Министарства културе и информисања, уз финансијску помоћ коју је ове године као и за обнову Тврђаве обезбедила ТИКА. Археолошка ископавања и истраживања највећим делом била су сконцентрисана на унутрашњи простор Тврђаве. Истраживањима је обухваћена површина од готово 1500 квадратних метара, а откривен је велики број објеката за смештај војске и мноштво покретних археолошких налаза. Резултати археолошких истраживања су важни за будућу презентацију и партерно уређење унутрашњости Тврђаве и њеног непосредног окружења, као и за склапање потпуније слике о прошлости и хронологији самог утврђења, животу војне посаде, али и околног насеља.

Планирано је да се радови наставе на пролеће и заврше до краја грађевинске сезоне 2018. године.