ЗАВРШЕНА ЈЕ ПРВА ФАЗА ОБНОВЕ И ТРЕЋА ФАЗА АРХЕОЛОШКИХ ИСТРАЖИВАЊА РАМСКЕ ТВРЂАВЕ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
20292
post-template-default,single,single-post,postid-20292,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ЗАВРШЕНА ЈЕ ПРВА ФАЗА ОБНОВЕ И ТРЕЋА ФАЗА АРХЕОЛОШКИХ ИСТРАЖИВАЊА РАМСКЕ ТВРЂАВЕ

У Рамској тврђави је након шест месеци интензивних радова средином новембра 2017. године завршена трећа фаза археолошких истраживања и прва фаза обнове овог утврђења на обали Дунава. Овогодишња сезона истраживачких и конзерваторско-рестаураторских радова била је дуготрајна и веома интензивна, уз ангажовање великог броја стручњака, мајстора и физичких радника из Републике Србије и Турске Републике.

Рестаурација тврђаве претежно је обухватила радове на обнови три куле и четири зидна платна. Кула 1 обезбеђена је дрвеном скелом споља и изнутра што је омогућило безбедан улаз у тврђаву и њено коришћење током извођења радова. Највећи обим радова захтевала је кула 2 која је била разрушена до темеља и која је ове године делимично обновљена. Поред санације делова темеља, кула је заједно са топовским отворима озидана до свода. Обновљене су куле 4 и 5 са зупцима и парапетима, а извршена је и потпуна обнова четири зидна платна са зупцима и парапетима. За рестаурацију Рамске тврђаве коришћен је исти материјал као и за њену изградњу –  камен из локалног каменолома,  опека старог формата која је наменски прављена и кречни малтер. Радове на обнови Рамске тврђаве изводила је турска фирма „ABMA Restaurasion“ уз конзерваторски надзор Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево, а према „Пројекту обнове Тврђаве Рам“ који је израдила пројектантска кућа ANB Mimarlik Musavirlik Insaat ve Ticaret LTD. Sti. из Анкаре.Финансијска средства обезбедила је Турска агенција за међународни развој и сарадњу (ТИКА).

Упоредо са радовима на обнови настављена су археолошка ископавања и истраживања унутрашњег простора Рамске тврђаве и простора између главног и спољашњег бедема, која од 2015. године изводи Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево средствима Министарства културе и информисања, уз финансијску помоћ коју је ове године као и за обнову Тврђаве обезбедила ТИКА. Археолошка ископавања и истраживања највећим делом била су сконцентрисана на унутрашњи простор Тврђаве. Истраживањима је обухваћена површина од готово 1500 квадратних метара, а откривен је велики број објеката за смештај војске и мноштво покретних археолошких налаза. Резултати археолошких истраживања су важни за будућу презентацију и партерно уређење унутрашњости Тврђаве и њеног непосредног окружења, као и за склапање потпуније слике о прошлости и хронологији самог утврђења, животу војне посаде, али и околног насеља.

Планирано је да се радови наставе на пролеће и заврше до краја грађевинске сезоне 2018. године.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.