ЗАВРШЕНА ЈЕ РЕСТАУРАЦИЈА СЛИКЕ „ВОЖД КАРАЂОРЂЕ“ ИЗ ЦРКВЕ ЗАХВАЛНИЦЕ У РАДОВАЊСКОМ ЛУГУ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
20477
post-template-default,single,single-post,postid-20477,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,no_animation_on_touch,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ЗАВРШЕНА ЈЕ РЕСТАУРАЦИЈА СЛИКЕ „ВОЖД КАРАЂОРЂЕ“ ИЗ ЦРКВЕ ЗАХВАЛНИЦЕ У РАДОВАЊСКОМ ЛУГУ

Након завршене рестаурације, слика Паје Јовановића „Вожд Карађорђе“, уље на платну из 1911. године, враћена је цркви Захвалници у Радовањском Лугу, где се чува од њеног освећења 1930.године.

Слика се од краја децембра 2012. године до средине јула 2014. године налазила на рестаурацији у Републичком заводу за заштиту споменика културе Београд. Конзерватор-рестауратор Ружица Васић и сликар-рестауратор Маријана Протић су израдиле елаборат са предлогом хитних конзерваторско-рестаураторских радова, који је предвиђао и израду копије, али како је Републички завод за заштиту споменика културе Београд радове извео о свом трошку, копија за сада није урађена.

Хитна интервенција била је неопходна због механичког оштећења које су направили пухови. Оштећење није захватило фигуру, већ је било између десне подлактице и појаса, у облику округлог фрагмента пречника око 70 mm. Са полеђине слике оштећење је било неколико пута веће, јер су пухови нагризли платно, којим је слика дублирана седамдесетих година.

Ове године је поводом обележавања годишњице убиства вожда Карађорђа свечано отворен Карађорђев музеј у склопу новог парохијског дома при цркви Захвалници у Радовањском Лугу. Отварању су присуствовали Његово преосвештенство владика браничевски Игњатије, чланови Крунског савета Предраг Марковић и Дарко Спасић, председник општине Велика Плана Дејан Шулкић и велики број верника. Том приликом је у музеју изложена и ова слика „Вожд Карађорђе“ у природној величини, коју је поводом освећења храма 1930. године краљ Александар Карађорђевић поклонио цркви Захвалници, подигнутој на месту убиства вожда Карађорђа.

Вредност изведених конзерваторских радова на слици је 354.000,00 динара.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.