ЗАВРШЕНА ЈЕ САНАЦИЈА ФАСАДА ЛЕТЊИКОВЦА ОБРЕНОВИЋА НА ПЛАВИНЦУ КОД СМЕДЕРЕВА
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
20294
post-template-default,single,single-post,postid-20294,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ЗАВРШЕНА ЈЕ САНАЦИЈА ФАСАДА ЛЕТЊИКОВЦА ОБРЕНОВИЋА НА ПЛАВИНЦУ КОД СМЕДЕРЕВА

Управа за заједничке послове републичких органа завршила је средином новембра реализацију пројекта санације свих фасада Летњиковца Обреновића на Плавинцу код Смедерева. Након санације степеништа у пролеће 2017. године, под конзерваторским надзором Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево реализовани су током јесени и радови на обнови фасада који су поред санације оштећених равних површина обухватили и санацију вучене и ливене пластике, бојење комплетне фасаде, замену олучних вертикала и спуштање темеља јужног фасадног зида западно од трема.

Споменик културе Летњиковац Обреновића на Плавинцу код Смедерева према Уредби Владе РС има статус репрезентативне зграде за потребе државних органа, функционера и лица која представљају Републику Србију. У својој историји је имао неколико већих реконструкција, па је тако једноспратни летњиковац кнеза Михаила из 1865. године након тридесет година доградила краљица Наталија по пројекту архитекте Јована Илкића, да би данашњи изглед добила у време Јосипа Броза Тита, када је поводом одржавања Прве конференције несврстаних у Београду 1961. године летњиковац у потпуности преобликовао архитекта Богдан Богдановић.

Радове на санацији фасада изводила је фирма ГП „Морава“ д.о.о. из Крушевца у периоду септембар – новембар 2017. године.

В.М.

17.11.2017.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.