ЗАВРШЕНА JE РЕСТАУРАЦИЈА СКУЛПТУРАЛНОГ ДЕЛА СПОМЕНИКА НА ТРГУ У СМЕДЕРЕВУ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
20445
post-template-default,single,single-post,postid-20445,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ЗАВРШЕНА JE РЕСТАУРАЦИЈА СКУЛПТУРАЛНОГ ДЕЛА СПОМЕНИКА НА ТРГУ У СМЕДЕРЕВУ

На главном градском тргу у Смедереву, у близини саборног храма, после Првог светског рата подигнут је Споменик  изгинулим и умрлим војним обвезницима из Смедерева у рату 1914 – 1919. године. Тада је и трг назван Трг незнаног јунака због споменика на чијем врху је била фигура српског војника. Ово обележје подигло је Друштво за подизање споменика из редова занатлија, а уз помоћ свих грађана Смедерева 1. децембра 1926. године. Део заслуга припада и великим приложницима Бисенији и њеном сину Антонију М. Петровићу, Округу смедеревском, Општини смедеревској и Срезу подунавском. Високи постамент израдио је каменорезац Никола Лукачек од црног гранита и на њему је уклесано 287 имена смедеревских ратника. Уз свако име наведен је војнички чин или занимање – чиновник, трговац, обућар, кафеџија, берберин, кројач или паор, баштован, рибар, ловац, фијакериста, па чак и гатар. У дну споменика је скулптура дечака у клечећем ставу, док се на све четири стране постамента при врху налази црно-бела фотографија на порцелану.

Поводом стогодишњице обележавања почетка Великог рата, који ће због историјског следа догађаја касније бити назван Први светски рат, приступило се хитним конзерваторско-рестаураторским радовима на скулпторалном делу споменика, односно скулптури ратника и дечака у народној ношњи у подножју споменика, који клечећи на једној нози уздиже победнички венац према незнаном војнику на врху. Радови су извођени у периоду од 20. фебруара до 17. марта 2015. године, а њихова вредност је 472.260,00 динара. Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево је у фебруару месецу 2014. године израдио „Пројекат санације, рестаурације и конзервације Споменика изгинулих војних обвезника из Смедерева у рату 1914-1919. године на Тргу Републике у Смедереву“ а финансијска средства за извођење радова обезбедило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.