ЗАВРШЕНИ СУ РАДОВИ НА РЕСТАУРАЦИЈИ СПОМЕНИКА У САРАОРЦИМА
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
20362
post-template-default,single,single-post,postid-20362,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ЗАВРШЕНИ СУ РАДОВИ НА РЕСТАУРАЦИЈИ СПОМЕНИКА У САРАОРЦИМА

Недавно је завршена рестаурација Споменика изгинулим и умрлим борцима у ратовима 1912-1920. варошице Сараорци који је подигнут 1926. године у центру села. За радове је средства обезбедило Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије на основу пројекта санације споменика који је 2014. године израдио Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево.

Обимни радови су извођени на споменику из 1926. године, али и на спомен обележју палим борцима у Другом светском рату који се налази у непосредној близини. Радови су обухватили скидање наслага боје и нечистоће са скулпторалног дела споменика и пиједестала, санацију оштећења на оба споменика, израду недостајућих елемената, бојење урезаних словних знакова и партерно уређење. Приликом извођења земљаних радова због израде платоа око споменика наишло се на зидану гробницу за коју се раније није знало да постоји, а која је овом приликом истражена и такође санирана. Због непредвиђених радова и већег обима послова, радови на санацији споменика су трајали дуже од предвиђеног рока.

15.9.2016.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.