ЗАВРШЕНИ СУ РАДОВИ НА ДЕЛУ ЈЕЗАВСКОГ БЕДЕМА ПЛАНИРАНИ ЗА 2014. ГОДИНУ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
20443
post-template-default,single,single-post,postid-20443,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ЗАВРШЕНИ СУ РАДОВИ НА ДЕЛУ ЈЕЗАВСКОГ БЕДЕМА ПЛАНИРАНИ ЗА 2014. ГОДИНУ

На јавном конкурсу Министарства културе и информисања за суфинансирање/финансирање пројеката у области културног наслеђа у Републици Србији за 2014. годину обезбеђена су средства за наставак „Реализације Главног пројекта обнове Језавског бедема између Куле 7 и Куле 10 Смедеревске тврђаве – наставак радова на обнови Језавског бедема“. Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево је 18.3.2014. године склопио уговор о суфинансирању радова са Министарством културе РС, али је до одлагања почетка радова, односно потписивања Уговора са најповољнијим понуђачем, дошло због понављања фазе стручне оцене понуда, коју је у више наврата наложила Републичка комисија за заштиту права у поступцима јавних набавки.

Радовима се приступило одмах по потписивању уговора са најповољнијим понуђачем „Тасић Митре“ доо Смедерево и захваљујући повољним временским приликама извођени су у периоду од 13.11.2014. до 26.12.2014. године.

Изведени су сви планирани  радови на Језавском бедему у укупној дужини од  42,2 m – односно између Куле 8 и Куле 9 у дужини од 28,55 m и између Куле 9 и Куле 10 у дужини од 16,65 m. За радове су коришћене три врсте камена из околине Мионице и укупно је уграђено око 180 m3 камена.

Радови на бедему између Куле 8 и Куле 9 обухватили су: обнову лица зида до нивоа шетне стазе са обновом језгра зида и израду армирано бетонских серклажа. Изведена је обнова десет недостајућих грудобрана и парапета, подлога и завршна обрада пода од камених плоча са уградњом челичних анкер плоча. Са обе стране зида бедема урађено је блоковање и дерсовање. Са овим радовима завршена је комплетна обнова бедема од Куле 8 до Куле 9.

Висинска разлика између пода бедема и пода потерне у Кули 9 од 0,44 m савладана је извођењем два степеника по угледу на постојеће на шетној стази у Малом граду Смедеревске тврђаве.

Радови на бедему од Куле 9 до Куле 10 обухватили су: обнову лица зида са унутрашње и спољашње стране бедема уз Кулу 9 до дилетације, као и делимичну обнову језгра зида.

Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево је крајем фебруара ове године конкурисао код Министарства културе РС за наставак радова на обнови Језавског бедема у 2015. години, а рок за објављивање резултата конкурса је крај априла месеца текуће године.

26.3.2015

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.