ЗАВРШЕНИ СУ РАДОВИ НА ОБНОВИ КУЛЕ 9 СМЕДЕРЕВСКЕ ТВРЂАВЕ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
20288
post-template-default,single,single-post,postid-20288,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ЗАВРШЕНИ СУ РАДОВИ НА ОБНОВИ КУЛЕ 9 СМЕДЕРЕВСКЕ ТВРЂАВЕ

Средствима Министарства културе и информисања Републике Србије завршена је средином децембра ове године комплетна обнова Језавског бедема Смедеревске тврђаве, која је у континуитету трајала од 2006. до 2017. године. Комисијским пријемом радова 18. децембра  2017. године завршена је обнова куле 9 и тиме је у целости реализован Главни пројекат обнове Језавског бедема од куле 7 до куле 10 Смедеревске тврђаве који је Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево израдио 2010. године.

Изведени радови на кули 9 обухватили су санацију и потпуно или делимично презиђивање постојећих зубаца и парапета, као и обнову недостајућих. Изведена је санација свих оштећених и обнова свих недостајућих делова северног, источног и јужног лица куле, обнова недостајућих делова унутрашњих лица (у отвору) куле, блоковање и дерсовање свих зидова куле. Постојећи део свода куле је президан, а недостајући део обновљен. Изведена је санација свода у обе потерне, блоковање лица зидова и обнова пода у њима. Извршено је ињектирање пукотине на северном лицу куле, и израда пода од ломљених камених плоча на армирано бетонској плочи са хидроизолацијом.

Радове је у периоду од септембра до децембра 2017. године изводило Привредно друштво за изградњу, обнављање и реконструкцију грађевинских објеката „КОТО“ д.о.о. из Београда као носилац посла и Привредно друштво „Бајица“ д.о.о. из Смедерева као члан групе. Вредност изведених радова је 7.708.697,00 динара без ПДВ-а, односно 9.250.436,40 динара са ПДВ-ом.

Финансијска средстава за реализацију пројекта обезбедио је Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево на Конкурсу за финансирање или суфинанасирање пројеката у области истраживања, заштите и и коришћења непокретног културног наслеђа у 2017. години који је  Министарство културе и информисања Републике Србије расписало почетком текуће године.

 

21.12.2017.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.