ЗАВРШЕНИ СУ РАДОВИ НА РЕСТАУРАЦИЈИ СПОМЕНИКА СРПСКИМ ВОЈНИЦИМА 1912-1918 У ПОЖАРЕВЦУ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
20267
post-template-default,single,single-post,postid-20267,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ЗАВРШЕНИ СУ РАДОВИ НА РЕСТАУРАЦИЈИ СПОМЕНИКА СРПСКИМ ВОЈНИЦИМА 1912-1918 У ПОЖАРЕВЦУ

У организацији Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево завршени су радови на реализација пројекта Санација и рестаурација Споменика српским војницима 1912-1918. године у Пожаревцу започети у јулу месецу текуће године.

Споменик српским војницима 1912-1918. године у Пожаревцу подигнут је 1923. године у делу града који се назива Горња мала. Налази се на раскрсници Косовске, Делиградске и Светосавске улице, а састоји се од скулптуре војника клесане у камену пешчару и постамента обложеног белим венчачким мермером на коме се налазе четири спомен плоче од црног гранита са урезаним именима палих бораца у Балканским и Првом светском рату. Споменик је Одлуком СО Пожаревац 1991. године утврђен за непокретно културно добро споменик културе.

Радове на рестаурацији споменика изводио је вајар Миодраг Самарџић за фирму „Гранит-Лијешће“ д.о.о. из Сремске Митровице, чија понуда је као најповољнија изабрана у поступку јавне набавке Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево. Рестаурација споменика је обухватила чишћење скулптуре и постамента од површинских наслага разних нечистоћа, микроорганизама и трагова ранијих интервенција  механичким и хемијским третманом. Уклоњене су дотрајале и неадекватне пломбе, обновљена су слова на постаменту, а сва оштећења су рестаурирана према форми, структури и боји. Изведена је консолидација споменика, као и асептичка и хидрофобна заштита.

Укупна вредност изведених радова била је 1.307.900,00 без ПДВ-а, односно 1.569.480,00 са ПДВ-ом, а финансијска средства за реализацију овог пројекта обезбеђена су на конкурсу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије – Сектора борачко-инвалидске заштите за радове на војним меморијалима и местима страдања у земљи и иностранству.

20.8.2018.                                                                                                                                                               В.М.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.