ЗАВРШЕНИ СУ РАДОВИ НА САНАЦИЈИ СПОМЕНИКА У КИСИЉЕВУ

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије је крајем децембра 2016. године определило средства Регионалном заводу за заштиту споменика културе Смедерево за реализацију пројекта „Рестаурација Споменика палим борцима у рату 1912-1919. године у Кисиљеву, на територији општине Велико Градиште“.

Након расписивања јавне набавке за извођење вајарских радова и јавне набавке за извођење грађевинско-занатских радова, изабрани су извођачи са којима је Регионални завод склопио уговоре почетком текуће године. За реализацију вајарских радова изабрана је Уметничка радионица „Кузман“ из Смедерева, док је за извођење грађевинско-занатских радова изабрано Привредно друштво Д.О.О. „Бајица“ из Смедерева.

Вајар Зоран Кузмановић је након демонтаже фигуре орла са споменика, у атељеу извео рестаураторацију скулптуре. Након механичког чишћења и уклањања материјала којим је скулптура напуњена приликом нестручне интервенције, фигура орла је растављена на делове, враћена је форма на деловима који су деформисани, а недостајући делови су поново измоделовани и ливени. По уградњи анкера од нерђајућег челика, скулптура је заштићена и хемијски бојена, а затим монтирана на споменик у Кисиљеву.

Грађевинско-занатски радови обухватили су скидање старих и извођење нових слепих спојница на самом споменику, уклањање старе ограде и израду нове од бетонских стубова са ланчаницом од кованог гвожђа, израду новог тротоара и облагање свих бетонских површина вештачким каменом – терацом.

Укупна вредност свих изведених радова била је 781.128,00 динара без ПДВ-а, односно 937.353,60 динара са ПДВ-ом.

29.9.2017.                                                                                                                             В.М.