ЗАВРШЕНИ СУ РАДОВИ НА САНАЦИЈИ СПОМЕНИКА У МАРКОВЦУ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
20296
post-template-default,single,single-post,postid-20296,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ЗАВРШЕНИ СУ РАДОВИ НА САНАЦИЈИ СПОМЕНИКА У МАРКОВЦУ

Пријемом радова обављеним 14.11.2017. године завршени су радови на санацији Споменика изгинулим, помрлим и несталим Марковчанима за ослобођење и уједињење у рату 1912-1918. год. који су започели средином септембра текуће године, а реализовани су под стручним конзерваторским надзором Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево.

Споменик је подигнут у близини основне школе у центру Марковца, а свечано је откривен на дан прославе ослобођења села у Првом светском рату 27.10.1940. године. Састоји се од скулптуре војника клесане у камену, каменог постамента са четири мермерне спомен плоче и бетонске стопе, а непосредно око споменика постављена је ланчаница од кованог гвожђа коју носе камени стубићи.

Вајар Владислав Лађић који је изводио радове испред Привредног друштва „Garnet“ d.o.o. Београд, хемијским средствима и механички је очистио све делове споменика од нечистоћа (лишајева, чађи, корозије, графита и сл.), уклонио све неадекватне и дотрајале пломбе са скулптуре, постамента и бетонске стопе, асептички заштитио све камене површине, рестаурирао сва оштећења према структури, форми и боји на месту оштећења, очистио, исполирао и заштитио мермерне плоче на постаменту са именима погинулих, а слова по потреби продубио и обојио црном бојом за камен и на крају споменик заштитио хидрофобним средством.

Укупна вредност изведених радова била је 780.995,55 динара без ПДВ-а, односно 937.194,66 са ПДВ-ом, а финансијска средства за реализацију овог пројекта обезбедио је Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево на конкурсу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије – Секторa борачко-инвалидскe заштите за радове на војним меморијалима и местима страдања у земљи и иностранству.

15.11.2017.                                                                                                                             В.М.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.