ЗАВРШЕНА ЈЕ ДРУГА ФАЗА РАДОВА НА САНАЦИЈИ И РЕСТАУРАЦИЈИ КАПЕЛЕ ДИНЕ МАНЧИЋА НА СТАРОМ ГРОБЉУ У СМЕДЕРЕВУ – 28.08.2020.
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
21430
post-template-default,single,single-post,postid-21430,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,no_animation_on_touch,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ЗАВРШЕНА ЈЕ ДРУГА ФАЗА РАДОВА НА САНАЦИЈИ И РЕСТАУРАЦИЈИ КАПЕЛЕ ДИНЕ МАНЧИЋА НА СТАРОМ ГРОБЉУ У СМЕДЕРЕВУ – 28.08.2020.

Недавно је у организацији Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево завршена друга фаза радова на санацији и рестаурацији капеле Дине Манчића на старом смедеревском гробљу, која представља један од најлепших примера неовизантијске архитектуре у Србији. Подигнута је 1884. године према пројекту дворског архитекте Александра Бугарског за смедеревског добротвора и задужбинара Димитрија Дину Манчића (1827-1882).

Друга фаза радова на санацији и рестаурацији капеле обухватила је фасадерске, молерске, ликорезачке, столарске и браварске радове. Због дотрајалости на фасадама је у целости обијен малтер, а затим су зидови поново малтерисани, уз пажљиво извлачење свих венаца шаблонима израђеним на основу претходно узетих отисака. Затечени елементи декоративне ливене пластике са орнаментом у виду геометријског преплета и биљних врежа, демонтирани су због веома лошег стања и замењени новим. Сви дрвени прозори због дотрајалости су замењени новим, а оригинална метална врата и стубови израђени од кованог гвожђа очишћени су механичким и хемијским средствима и заштићени. У складу са изворним изгледом капеле и њеном неовизантијском архитектуром, фасаде су бојене комбинацијом топлог окера и теракоте.

Реализација друге фазе радова према Пројекту конструктивне санације и рестаурације фасада капеле Дине Манчића на Старом гробљу у Смедереву такође је финансирана из буџета Града Смедерева, а трајала је дуже него што је планирано због померања почетка радова у 2019. години након обустављања и поновног расписивања јавне набавке, а затим због прекида радова током зимских месеци. Радови су затим настављни тек у мају 2020. године, по завршетку ванредног стања уведеног у марту након проглашене пандемије covid 19.

28.8.2020.     В.М.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.