ЗАВРШЕНА ЈЕ ПЕТА ФАЗА СИСТЕМАТСКИХ АРХЕОЛОШКИХ ИСТРАЖИВАЊА РАМСКЕ ТВРЂАВЕ

Систематска археолошка истраживања Рамске тврђаве у оквиру пете фазе радова су започета крајем 2019. а завршена крајем 2020. године. Спроведена су средствима које је одобрило Министарство културе и информисања.

Истраживачки радови су највећим делом били усмерена на зону сувог рова и контра-ескарпе северно од куле 5, као и на истраживање остатака римског пута усеченог у стену испод утврђења на падини према Дунаву. Спроведена су на површини од 350m2.

Истраживањима је утврђена тачна позиција контра-ескарпе у дужини од 25m. Зидана је у техници сухозида, од крупног рамског шкриљца. Контра-ескарпа је била фундирана директно на стену, па је њена висина варирала од два до четири метра. Откривен је извор питке воде који извире из стене уз ексарпу између кула 4 и 5, што указује на могуће решење снабдевања водом Тврђаве Рам које је било непознато.

Римски пут усечен у камениту литицу испод куле 5 је истражен у дужини од 35m, до римског натписа уклесаног на стени.

Поред радова у зони саме Тврђаве направљена је пробна сонда (3х7m) унутар караван-сараја који се налази на југоисточном прилазу Тврђави, како би се стекла слика о стратиграфији унутрашњег простора овог објекта. На самом крају радова очишћени су од растиња остаци амама на падини источно од Тврђаве и обављено је његово снимање.

Резултати археолошких истраживања су важни за будућу презентацију и партерно уређење непосредног окружења Тврђаве, као и за наставак археолошког истраживања њеног ширег окружења.

Д.Р.