ЗАВРШЕНА ЈЕ РЕСТАУРАЦИЈА ИКОНОСТАСА ЦЕРОВАЧКЕ ЦРКВЕ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
22722
post-template-default,single,single-post,postid-22722,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,no_animation_on_touch,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ЗАВРШЕНА ЈЕ РЕСТАУРАЦИЈА ИКОНОСТАСА ЦЕРОВАЧКЕ ЦРКВЕ

На путу од Смедеревске Паланке према Тополи налази се питомо село Церовац са црквом која ускоро обележава два века постојања. У време кнеза Милоша мештани су у шуми подигли цркву брвнару посвећену Силаску Светог Духа, а затим су је временом у више наврата обнављали, поправљали и дозиђивали, тако да се данас само наслућује њен изворни изглед цркве брвнаре покривене шиндром.

Регионални завод за заштиту споменика културе Смедерево је у сарадњи са Министарством културе и информисања РС и Републичким заводом за заштиту споменика културе Београд, током 2020. године паралелно изводио конзерваторско-рестаураторске радове на олтарској прегради и санацију и препокривање крова цркве.

Рестаурацију иконостаса извела је Уметничка радионица „Рест арт“ из Београда под конзерваторским надзором Републичог завода, који је 2019. године израдио Пројекат конзерваторско-рестаураторских радова на иконостасу цркве Св. Тројице у Церовцу код Смедеревске Паланке.

Иако Пројектом није била предвиђена замена темељне греде олтарске преграде, овим грађевинским радовима приступило се као неопходним и хитним, одмах након демонтаже иконостаса. Радови су обухватили статичку консолидацију конструкције олтарске преграде, односно замену постојеће, труле греде темељаче, а извела их је фирма која је радила санацију крова „Тасић Митре“ д.о.о. из Смедерева. У склопу припрема за конзервацију иконостаса, крајем 2019. године извршена је и комплетна фумигација цркве, односно заштита дрвених елемената од штетног деловања ксилофагних инсеката.

Иконостас церовачке цркве са иконама Димитрија Посниковића датира из друге половине XIX века. Израђен је у форми високе олтарске преграде, са богатом орнаменталном дуборезном пластиком која је обилно позлаћена и као такав се изузетно ретко може видети у црквама из доба кнеза Милоша. Наиме, могуће је да су иконе Димитрија Посниковића заједно са дуборезом пренете овде из неке друге цркве или је овај иконостас поручен 1860. године оквиру велике обнове храма. Стање иконостаса већ дуги низ година је било веома лоше, због чега се још 2005. године приступило изради првог конзерваторско- рестаураторског пројекта, који на жалост није тада реализован.

Током 2020. године радови на иконостасу обухватили су демонтажу и монтажу икона и дубореза, чишћење лица икона од бронзаног премаза и површинских нечистоћа, уклањање старих лакова, ретуш бојеног слоја, дублирање икона рађених на платну, лакирање икона, израду недостајућих и консолидацију оштећених делова дубореза и украсних дрвених елемената, позлату, заштиту и мраморизацију конструкције и друге радове.

Рестаурација иконостаса трајала је шест месеци, а вредност радова је била 3.650.000,00 динара.

 

В.М.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.