ЗГРАДА ГИМАНЗИЈЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
19207
post-template-default,single,single-post,postid-19207,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ЗГРАДА ГИМАНЗИЈЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1983)

На месту старе гимназије, подигнута је 1928-1929. године захвањујући добротворним прилозима грађана данашња зграда Гимназије. Овај објекат је монументалних размера и сложене основе, великих хоризонталних габарита, репрезентативних облика и архитектуре. Изведен је у масивном конструктивном систему са носећим зидовима израђеним од опеке положене у малтер. Састоји се од подрума, приземља, спрата и поткровног простора. Међуспратне конструкције су армирано бетонске, осим конструкције између спрата и поткровног простора, која је изведена од дрвета. Кров има сложену основу, кровна конструкција је дрвена, нагиби кровних равни су правилни и релативно благи са стрехама препуштеним дубоко у поље. Кровни покривач је бибер цреп.

Зграда гимназије је пројектована у складу са тадашњим принципима формирања функционално-организационе шеме школских објеката. Утиску опште монументалности и отмене репрезентативности, уз дозу одређене строгости у форми, посебно доприноси улична фасада. Главна архитектонска доминанта објекта је посебно наглашен централни ризалит са главним улазом у школу изнад кога је као посебан архитектонски мотив изведен балкон на стубовима квадратног пресека. Доследно примењени ренесансни принцип пуне симетрије у потпуности је испоштован код остваривања геометрије и ритма, како облика и форми, тако и смене пуног и празног. Неоренесансна природа овог здања огледа се у сведеној рустичној обради приземља, централном ризалиту са степеништем и балконом који наглашавају главни улаз у објекат, и у одређеној мери у начину обраде спрата, која одговара форми „piano nobbile“.

Гимназија је једно времен носила име народног хероја Свете Ђорђевића, тако да се на зеленој површини испред зграде налази његова спомен биста.

 

 

Локација културног добра


No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.