ЗГРАДА ПРВЕ ЗЕМЉОРАДНИЧКЕ ЗАДРУГЕ У АЗАЊИ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
19199
post-template-default,single,single-post,postid-19199,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,no_animation_on_touch,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ЗГРАДА ПРВЕ ЗЕМЉОРАДНИЧКЕ ЗАДРУГЕ У АЗАЊИ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1982)

Земљорадничка задруга у Азањи основана је 1894. године, као друга задруга у Србији. За потребе њеног функционисања подигнута је у периоду 1920-1927. године у центру Азање зграда земљорадничке задруге. У првој фази је саграђен део објекта који данас чини његово приземље, а у другој фази је 1927. године изграђена још једна етажа са поткровљем. У литератури се као пројектант овог здања наводи архитекта Бранислав М. Поповић.

Објекат има сложену основу изведену у облику латиничног слова Л. Својим уличним фасадама, зграда прати правце регулационих линија двају улица на чијој се раскрсници налази. Састоји се од подрума изведеног испод југозападног дела објекта, приземља, спрата и поткровља. Зграда је изведена у мешовитом конструктивном систему и фундирана на темељима израђеним од камена. Подрумски и приземни део објекта, изведени су у масивном конструктивном систему са носећим зидовима од опеке положене у малтер. Спратни део, који је подигнут у другој фази зидања зграде, изведен је у бондручном конструктивном систему са испуном од опеке и дрвеним гредама које су видне на фасадама. Међуспратна и кровна конструкција су од дрвета. Кров је сложене основе са благим нагибима кровних равни и у поље дубоко препуштеним стрехама. Кровни покривач је бибер цреп.

Фасаде зграде различито су обрађене према етажама. Приземље је омалтерисано, док је профилација изведена опеком и сконцентрисана око прозора и врата. Приземље је са два пиластра правилно подељено на централно поље са улазом, и бочна са по једним прозором. Спрат је од приземља одвојен подеоним венцем и у целости израђен у бондруку са испуном од жуте фасадне опеке. Ликовност је наглашена извођењем централног „белведера“ у крову.

 

 

Локација културног добра


No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.