ЗГРАДА СТАРЕ МЕХАНЕ МИРОСЛАВА ЖИВОТИЋА У ОРЉЕВУ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
18807
post-template-default,single,single-post,postid-18807,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ЗГРАДА СТАРЕ МЕХАНЕ МИРОСЛАВА ЖИВОТИЋА У ОРЉЕВУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1986)

Зграда старе механе Мирослава Животића у Орљеву саграђена је средином XIX века. Лоцирана је у самом центру села, на главном сеоском друму.

Изведена је као приземан објекат са укопаним подрумом са јужне стране и тремом на  западној фасади. По величини и функционалној организацији простора припада развијеном типу пословно-стамбене зграде. Правоугаоне је основе димензија 19,70 Х 13,35 м  грађена у бондручном систему са испуном од чатме. Кров је на четири воде покривеним ћерамидом. Западну, уличну, фасаду одликује отворени увучени трем са лажним моравским луцима. Таваница трема је од шашовца, а под од набијене земље. Током времена механа је претрпела одређене преправке. Сви спољни носећи зидови су срушени 1947. године, озидани печеном опеком у кречном малтеру, олепљени блатом и окречени.

Просторно је подељена на три целине по шеми српске троделне куће. Издвајање ових целина је наглашено пружањем попречних ходника који преграђују објекат по читавој ширини и функционално раздвајају главни централни садржај који чине кафана, кухиња и остава од просторија пратеће намене: пекаре и соба за преноћиште на севереној и  механџијиног стана и просторије изнад подрумског улаза на јужној страни. У просторији где је била кафана налазило се опеком озидано затворено огњиште „камин“. Од старог кафанског инвентара готово ништа није било сачувано. Механа је радила до Другог светског рата, а затим је у једном делу био постављен млин за млевење жита, док је у другом била продавница.

Објекат се данас налази у веома лошем стању, запуштен и руиниран.

 

 

Локација културног добра


No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.