ЗГРАДА СТАРОГ НАЧЕЛСТВА

Велики значај (1983)

На месту на коме се некада налазила стара зграда Исправничевства, у периоду од 1886. до 1888. године, саграђено је здање данашњег Окружног суда у Смедереву. Објекат је изведен по пројекту једног од највећих архитеката Србије XIX века, Александра Бугарског, између осталог аутора зграде Народног позоришта и Краљевог двора у Београду.

Изузетног талента и образовања, члан тадашњег Српског ученог друштва, привржен ренесансном складу и хармонији пропорција, са истанчаним осећајем за усклађеност уопште, како у избору и примени стилских елемената, тако и у одређивању пропорција објеката и њиховом уклапању у амбијент који их окружује, Александар Бугарски пројектује Окружно начелство у Смедереву, једно од најлепших здања те врсте у Србији. Ова грађевина представља прво профано здање монументалних размера, не само у Смедереву, већ и у унутрашњости Србије.

Основна архитектонска концепција објекта заснована је на доследној примени класичног ренесансног принципа пуне симетрије. Објекат има сложену основу изведену у облику слова Е. У својој пуној површини бочни трактови здања се састоје од приземља и спрата. За разлику од њих, централно формирани ризалит, који чини основну архитектонску доминанту објекта, има још један спрат изнад кога је изведена складна, класицистички обликована атика са елегантном едикулом у којој се изворно налазио велики државни грб тек успостављене Краљевине Србије. После Другог светског рата, овај државни грб је уклоњен, а уместо њега постављена је звезда петокрака која је 2005. године замењена двоглавим орлом.

Фасаде објекта су богато декорисане и савршено одговарају његовој намени. Приземље је рустично обрађено и изведено у духу неоренесансе. Стилску обраду етажа одређује елегантно изведена класицистичка обрада примарне и секундарне декоративне пластике и фасадног ритма пуног и празног примењеног у правилном поретку строгог академизма.

У ентеријеру, посебну особеност објекта чини метални стуб примењен у својству конструктивног елемента, који је као такав, пре примене код здања Старог начелства, први пут у архитектури Србије новог века применио Александар Бугарски у градњи капеле Дине Манчића на Старом гробљу у Смедереву.