ЗГРАДА СТАРОГ ОПШТИНСКОГ ДОМА
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
19310
post-template-default,single,single-post,postid-19310,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ЗГРАДА СТАРОГ ОПШТИНСКОГ ДОМА

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1986)

На предлог општинских одборника и „Удружења добротвора“, који су поклонили плац и делимично учествовали у финансирању изградње, по пројекту који је 1926. године израдио чувени архитекта царске Русије, академик Николај Краснов, у самом центру града, на правилним регулационим линијама некадашњих улица Вожда Карађорђа и Краља Александра, подигнута је 1928. године зграда бившег Општинског дома у Смедереву.

Ово здање се одликује масивном и репрезентативном архитектуром са наглашеном хоризонталном елевацијом. Објекат има сложену основу, а састоји се од подрума испод једног дела зграде, приземља и спрата. Улични фронтови су неједнаке дужине и окренути су ка Тргу Републике, односно делу садашњег проширења Трга Републике, на коме је фонтана са скулптуром „Купачице“ рад вајара Александра Зарина. Ликовност објекта остварена је јединственим третманом фасадних фронтова и заснована је на снажном контрасту хоризоталног и вертикалног. Правилан ритам поделе по вертикали и на тај начин наглашена вертикалност фасадних поља унутар којих су формирани отвори, постигнут је применом тешких удвојених пиластера са израженим хоризонталним фугама. Уз уочљиво одсуство хоризонталних подеоних венаца, објекат својим габаритом и масама, као и истакнутим кровним венцем са балустрадом има наглашену хоризонталност као основну ликовну детерминанту читавог објекта. Посебност архитектуре објекта представља угаоно концепцијско решење са главним улазним делом који је наглашен са четри високе фигуре у контрапосту. Ове скулптуре су постављене на балустради и представљају персонификацију правде, рада, науке и културе. Спецификум укупне архитектуре ентеријера објекта, чини некада скупштинска, а данас биоскопска сала, простор који у пројектантском смислу представља изузетно елегантно и сврсисходно решење изузетних акустичких својстава.

У целости, архитектура Општинског дома одише духом зрелог и на један посебан начин иновативног еклектицизма двадесетих година прошлог века.

 

 

Локација културног добра


No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.