ЗГРАДА У УЛИЦИ ВЕЉКА ДУГОШЕВИЋА БР.102 У ГОЛУПЦУ
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
zavod za zastitu spomenika kulture smederevo tvrdjava smederevo dunav tvrdjava golubac ram tvrdjava spomenici kulture
18968
post-template-default,single,single-post,postid-18968,single-format-standard,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,no_animation_on_touch,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ЗГРАДА У УЛИЦИ ВЕЉКА ДУГОШЕВИЋА БР.102 У ГОЛУПЦУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1987)

У главној улици у Голупцу, која данас носи назив Голубачки трг, а некада је носила име народног хероја Вељка Дугошевића, налази се зграда из 1890/1. године, популарно названа „Косач“, а заправо је кућа житарског трговца Aлeксе Поповића.

Зграда је подигнута у низу, на уличној регулацији, као рeпрeзeнтaтивна грађевина за ову средину.  Пројектована је по строгим принципима академизма, сa богaтом архитектонском и декоративном плaстиком нa уличноj фaсaди. Правоугаоне је основе, димензија 21.00×11.70м. Зграда има сутерен, високо приземље и таван. Зидана је опеком на темељима од камена, кров је на две воде и покривен бибер црепом. Пројектована је по принципу строге симeтрије, како у основи, тако и у решавању уличне фaсaде, с тим што је у источном делу зграде формиран колски пролаз који води у двориште. У стамбене просторије се улази из дворишта, преко двокраког степеништа. У високом приземљу смештени су пространи улазни хол, свечана сала и четири собе, док се из хола улази у подрум и таван. Улична фасада има рустично обрађену високу соклу, док је зона са седам прозора издељена пиластрима са капителима налик коринтским. Прозори су надвишени тимпанонима, а испод сваког је поље са гирландом у рељефу. Изнад богато профилисаног кровног венца постављене су три симетрично распоређене атике. На врхове бочних атика смештена је по једна лежећа фигура лава, док централна носи скулптуру „Косача“ која симболизује земљорадњу. Већ дуги низ година у овој згради се налазе пословне просторије Земљорадничке задруге, а недавно је урађена санација уличне фасаде у оквиру пројекта помоћи града Београда неразвијеним општинама. У истој улици налази се и кућа Вићентија Недељковића из 1893. године, којој је кућа Поповића вероватно послужила као узор. Обе зграде су рађене у истом маниру, са слично решеним уличним фасадама, тако да одају утисак зграда „у огледалу“.

 

 

Локација културног добра


No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.