Споменици културе од изузетног значаја
page-template-default,page,page-id-20988,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ГОЛУБАЧКИ ГРАД

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1948) Изузетни значај (1979) На стрмим литицама Ридана, које се готово вертикално спуштају ка Дунаву, почетком XIV века, ...

ЛОКАЛИТЕТ ВИМИНАЦИЈУМ У АТАРУ СЕЛА СТАРИ КОСТОЛАЦ

АРХЕОЛОШКО НАЛАЗИШТЕ (1949/2009) Изузетан значај (1979) Виминацијум (Viminacium) се налази на десној обали реке Млаве, недалеко од њеног ушћа у ...

МАНАСТИР ПОКАЈНИЦА

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1948) Изузетан значај (1979) Манастир Покајница налази се у Старом Селу, недалеко од Велике Плане. Црква посвећена Преносу ...

РАДОВАЊСКИ ЛУГ

ЗНАМЕНИТО МЕСТО (1971) Изузетан значај (1979) Недалеко од Велике Плане, у столетној шуми у атару села Радовање, налази се обележено ...

РУДАРСКО-МЕТАЛУРШКИ КОМПЛЕКС КРАКУ ЛУ ЈОРДАН

АРХЕОЛОШКО НАЛАЗИШТЕ Изузетни значај (1983) Налази се на мањем издуженом узвишењу у близини ушћа Бродичке реке у Пек, у атару ...

СМЕДЕРЕВСКА ТВРЂАВА

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1946/1975) Изузетан значај (1979) Историјске околности условиле су да деспот Ђурађ Бранковић, који је на престолу наследио деспота ...