Жагубица
page-template-default,page,page-id-21061,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

Жагубица

КУЋА НАРОДНОГ ХЕРОЈА ЈОВАНА ШЕРБАНОВИЋА У ЛАЗНИЦИ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1950) Јован Шербановић (1919-1944)  је народни херој рођен у селу Лазница код Жагубице. Био је члан Комунистичке партије ...

КУЋА РАДОЈА ГЛИГОРИЈЕВИЋА У РИБАРИМА

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (2003) Стара кућа Радоја Глигоријевића из друге половине XIX века налазила се у центру села Рибаре, али је ...

МАНАСТИР ГОРЊАК

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1973) Велии значај (1979) Манастир Горњак је задужбина кнеза Лазара из 1376-1380. године. Подигнут је уз падину планине ...

МЕХАНА У ЛАЗНИЦИ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1998) Стара механа у Лазници саграђена је у другој половини XIX века у центру села. Подигнута је на ...

СРЕДЊОВЕКОВНО УТВРЂЕЊЕ ГРАДАЦ КОД КРЕПОЉИНА

АРХЕОЛОШКО НАЛАЗИШТЕ (1988) Утврђење Градац се налази седам километара источно од Крепољина на узвишењу које доминира долином Млаве, на почетном ...

СТАРА КУЋА ЗДРАВКА СТОЈАДИНОВИЋА У ЈОШАНИЦИ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1988) У селу Јошаница, засеоку Пискуша, у другој половини XIX века саграђена је кућа Здравка Стојадиновића. Припада развијеном ...

СТАРА КУЋА НЕНАДА СТОЈАНОВИЋА У МИЛАТОВЦУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1988) Недалеко од центра села налази се кућа Стојановић Ненада, саграђена почетком XX века и припада развијеном типу ...

ТРШКА ЦРКВА

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1951) Велики значај (1979) Тршка црква је најстарији храм Браничевске епархије, а по својој позицији најсевернији храм рашке ...

ЦРКВА СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У ЖАГУБИЦИ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1983) Црква Свете Тројице у Жагубици подигнута је у периоду од 1873. до 1875. године у центру варошице ...