Некатегоризована културна добра
page-template-default,page,page-id-20981,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

АРХЕОЛОШКИ ЛОКАЛИТЕТ ОСТРОВО

АРХЕОЛОШКО НАЛАЗИШТЕ (1966) На великој дунавској ади 5 km западно од Великог Градишта и 1,5 km североисточно од данашњег села ...

АРХЕОЛОШКО НАЛАЗИШТЕ ОРНИЦЕ

АРХЕОЛОШКО НАЛАЗИШТЕ (1968) Налази се на западном ободу села Вранова, уз леву обалу реке Језаве и недалеко од сеоског гробља ...

ВАЉАВИЦА У КРАЈУ ЗВАНОМ ЉЕШТАР У АТАРУ СЕЛА БИСТРИЦЕ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1982) У атару села Бистрица, мало изван самог насеља, у крају званом Љештар налази се ваљавица Томашевића. Подигнута ...

ВИЛА КЛЕФИШ (ЗГРАДА У УЛИЦИ МИЛОША ВЕЛИКОГ БР. 79) У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1997) Породична вила Тонија Клефиша, немачког индустријалца и једног од оснивача кланичне и месно прерађивачке индустрије у Великој ...

ВОДЕНИЦА ВОЈИСЛАВА СТЕФАНОВИЋА У СЕЛУ КУСИЋУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1986) Водeницa Војислава Стефановића налази се на реци Пeк у aтaру сeлa Кусићe звaном Доњe врбe. Сaгрaђeнa je ...

ВОДЕНИЦА ДОБРИЛА ИВКОВИЋА У СЕЛУ МАЛО ЛАОЛЕ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1988) Водeницa Добрилa Ивковићa нa рeци Млaви у Мaлом Лaолу налази се на самом излазу из села путем ...

ВОДЕНИЦА ЂОРЂА ТРИФУНОВИЋА У СЕЛУ МЕЛНИЦА

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1988) На Мелничкој реци, поред пута за Браничку реку, око 800 м од центра села налази се Водeницa ...

ВОДЕНИЦА ЂОРЂЕВИЋ ВИТОМИРА У ТУРИЈИ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1992) У крају званом „Деоница“ недалеко од центра села налази се водeницa Ђорђевић Витомира. На овој локацији се ...

ВОДЕНИЦА МИРОСЛАВА СТАНИМИРОВИЋА У ЦРЉЕНЦУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1997) У атару села Црљенац, на потезу Селиште, налази се воденица у народу позната као „Јосина воденица“. Подигнута ...

ВОДЕНИЦА МИШИЋА У КУЧЕВУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1985) Водeницa Мишића налази се недалеко од центра Кучева и представља једну од ретких воденица које се налазе ...

ГРОБ И СПОМЕНИК ВАСЕ ПЕЛАГИЋА И ДИМИТРИЈА МАРКОВИЋА

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1970) На Старом гробљу у Пожаревцу налази се гроб Васе Пелагића (1838-1899), српског просветитеља и публицисте, који је ...

ГРОБ И СПОМЕНИК СТАНОЈА ГЛАВАША У БАНИЧИНИ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1970) Гроб Стaноja Стaмaтовићa Глaвaшa нaлaзи сe у порти црквe у Бaничини, северно од улаза у храм. Првобитно ...

ДВЕ СТАРЕ ЗГРАДЕ У ПОЖАРЕВЦУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1969) У старом делу Пожаревца у Немањиној улици, која представља једну од најстаријих наслеђених комуникација у граду, налазиле ...

ЗГРАДА ГИМАНЗИЈЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1983) На месту старе гимназије, подигнута је 1928-1929. године захвањујући добротворним прилозима грађана данашња зграда Гимназије. Овај објекат ...

ЗГРАДА ЕПИСКОПСКОГ ДВОРА У ПОЖАРЕВЦУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1991) Зграда старог Епископског двора подигнута је 1882. године у Црквеној чаршији, чије формирање је започео Кнез Милош ...

ЗГРАДА МУЗЕЈА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1982) Недалеко од села Бела Црква, које се у византијским изворима помиње у XI веку, Турци су 1532 ...

ЗГРАДА ПРВЕ ЗЕМЉОРАДНИЧКЕ ЗАДРУГЕ У АЗАЊИ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1982) Земљорадничка задруга у Азањи основана је 1894. године, као друга задруга у Србији. За потребе њеног функционисања ...

ЗГРАДА СТАРЕ КЛАНИЦЕ У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1983) Стара кланица је део некадашњег комплекса привредно-индустријских објеката које су у Великој Плани у периоду од 1886 ...

ЗГРАДА СТАРЕ МЕХАНЕ МИРОСЛАВА ЖИВОТИЋА У ОРЉЕВУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1986) Зграда старе механе Мирослава Животића у Орљеву саграђена је средином XIX века. Лоцирана је у самом центру ...

ЗГРАДА СТАРОГ НАЧЕЛСТВА

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1981) На западном ободу простора који је некада вероватно обухватао антички Pincum, близу обале Дунава, на тадашњем Житном ...

ЗГРАДА У КОЈОЈ ЈЕ СТАНОВАО ЈОСИП БРОЗ ТИТО У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1982) Кућа у којој је становао Јосип Броз Тито у периоду 1926-1927. године, налази се у некадашњој улици ...

ЗГРАДА У УЛИЦИ ВЕЉКА ДУГОШЕВИЋА БР.102 У ГОЛУПЦУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1987) У главној улици у Голупцу, која данас носи назив Голубачки трг, а некада је носила име народног ...

ЗГРАДА У УЛИЦИ ВЕЉКА ДУГОШЕВИЋА БР.110 У ГОЛУПЦУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1983) У главној улици у Голупцу, која је једно време носила име по народном хероју Вељку Дугошевићу, а ...

КАМЕНИ МОСТ НА БУРОВАЧКОЈ РЕЦИ У СЕЛУ БУРОВАЦ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1988) Камени мост, којим је премошћена Буровачка река, налази се на путу који од села Буровац води према ...

КОМПЛEКС ПОРОДИЦE МИЛОСAВЉEВИЋ (ВЕРОНИКЕ КЛОНФЕР) У СEЛУ ДРУГОВAЦ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1986) Комплекс породице Милосављевић један је од ретких примера сачуваног комплетног сеоског домаћинства деветнаестог века и својеврстан мали ...