Културна добра од великог значаја
page-template-default,page,page-id-20991,bridge-core-2.4,translatepress-sr_RS,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode-theme-ver-22.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7

ВИЛА МИТИНАЦ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (2005) Вила Митинац налази се на Плавинцу, на падини изнад десне обале Дунава, поред пута за Београд. Саградио ...

ДЕО СЕЛА БИСТРИЦА

ПРОСТОРНА, КУЛТУРНО-ИСТОРИЈСКА ЦЕЛИНА (1986) Велики значај (1987) Село Бистрица припада типу збијених сеоских насеља. Налази се поред истоимене реке, на ...

ЗГРАДА ГИМНАЗИЈЕ У СМЕДЕРЕВУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1981) Велики добротвор Смедерева Димитрије Дина Манчић (1827-1882) завештао је тестаментом део свога имања са кафаном зв. „Маркићева“ ...

ЗГРАДА СТАРОГ НАЧЕЛСТВА

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1981) Велики значај (1983) На месту на коме се некада налазила стара зграда Исправничевства, у периоду од 1886 ...

ЗГРАДА СТАРОГ ОКРУЖНОГ НАЧЕЛСТВА У ПОЖАРЕВЦУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1980) Велики значај (1983) На простору на коме се некада налазио комплекс конака Кнеза Милоша, за потребе изградње ...

ЗГРАДА СТАРОГ ОПШТИНСКОГ ДОМА

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1986) На предлог општинских одборника и „Удружења добротвора“, који су поклонили плац и делимично учествовали у финансирању изградње, ...

МАНАСТИР ВИТОВНИЦА СА ЦРКВОМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1975) Велики значај (1983) На десној обали реке Витовнице, на њеном излазу из клисуре недалеко од центра села ...

МАНАСТИР ГОРЊАК

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1973) Велии значај (1979) Манастир Горњак је задужбина кнеза Лазара из 1376-1380. године. Подигнут је уз падину планине ...

МАНАСТИР КОПОРИН – ЦРКВА СВЕТОГ СТЕФАНА

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1951) Велики значај (1979) Југозападно од насеља Вeлика Плaна, повучен од пута за Смедеревску Паланку нaлaзи сe мaнaстир ...

ОСТАЦИ МАНАСТИРА МИТРОПОЛИЈА И БЛАГОВЕШТЕЊЕ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1977) Велики значај (1979) Налазе се уз десну обалу реке Млаве у зони излаза из Горњачке клисуре. Стрме, ...

РАМСКА ТВРЂАВА

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1948) Велики значај (1979) Рамска тврђава се налази на месту где ток Дунава скреће на север и прави ...

РИМСКО УТВРЂЕЊЕ ЛЕДЕРАТА

АРХЕОЛОШКО НАЛАЗИШТЕ (1986) Велики значај (1987) Ток Дунава код Рама скреће на север и прави велику окуку, заобилазећи стеновите и ...

СПОМЕН ПАРК ЧАЧАЛИЦА

ЗНАМЕНИТО МЕСТО (1973) Велики значај (1979) У Пожаревцу у делу града који се назива Варошко брдо формиран је меморијални комплекс ...

СПРАТНА КУЋА ЉУБОМИРА ПОПОВИЋА У СЕЛУ КОЛАРИ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1986) Кућa припада народној архитектури, сaгрaђeнa je половином деветнаестог вeкa кaо спрaтни обjeкaт сa укопaним подрумом у дeлу ...

ТРШКА ЦРКВА

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1951) Велики значај (1979) Тршка црква је најстарији храм Браничевске епархије, а по својој позицији најсевернији храм рашке ...

ЦРКВA СВ. AРХИСТРAТИГA ГAВРИЛA У ОСИПAОНИЦИ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1967) На некадашњем Цариградском друму, недалеко од Смедерева, налази се село Осипаоница, у коме је 1826. године у ...

ЦРКВА БРВНАРА СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У СЕЛЕВЦУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1983) Велики значај (1987) Црква брвнара Свете Тројице у Селевцу подигнута је у време кнеза Милоша Обреновића, на ...

ЦРКВА БРВНАРА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1948) Велики значај (1983) Црква брвнара посвећена Светом пророку Илији налази се у централном делу градског гробља у ...

ЦРКВА БРВНАРА, ШКОЛА И ГРОБЉЕ У КРЊЕВУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1948) Велики значај (1983) У делу села званом Дивостин, у шуми поред сеоског гробља, налази се црква брвнара ...

ЦРКВА СВЕТИХ ПЕТРА И ПАВЛА У КОЛАРИМА

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1986) Црква Светих Петра и Павла подигнута је 1847. године на месту старе цркве брвнаре из 1717. године ...

ЦРКВА СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У СМЕДЕРЕВУ

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ (1982) Црква Светог великомученика Георгија у Смедереву спада међу највеће храмове XIX века у Србији. Изведена као прва ...

ЦРКВА УСПЕЊА БОГОРОДИЧИНА У СМЕДЕРЕВУ – НА ГРОБЉУ

ЦРКВА УСПЕЊА БОГОРОДИЧИНА У СМЕДЕРЕВУ – НА ГРОБЉУ    врста нкд: Споменик културе категорија: Велики значајгодина утврђивања: 1947.категорисања : 1979.Средњевековна црквa ...